Web
Analytics
top of page

Freddie Mercury, Hitler og 705 overlevende!

Oppdatert: 26. nov. 2018

Når man elsker Liverpool FC så fremsnakker man byen Liverpool. Ofte legger man på litt ekstra skryt som ikke alltid er helt sant, slik som at Titanic ble bygget der. Man nevner selvfølgelig at Queen mer eller mindre ble dannet i byen. Nevnte vi også at Adolf Hitler stakk innom slekta en gang på 20 tallet?


RMS Titaninc forliste på sin jomfrutur, 15. april 1912. Mellom 1 350 og 1 512 personer omkom

Et skip som bar Liverpool på skroget og som har satt store spor etter seg i byen, fått eget museum og flere av byens hoteller i oppkalt etter seg. Et slik skip må jo være bygget i byen? Men Titanic ble ikke bygget i Liverpool, det var ikke engang innom byen på sin første, og som alle vet, sin siste tur. Planen var riktignok at skipet skulle tatt turen innom men på grunn av forsinkelser så valgte man å droppe den avstikkeren

Tipper Bruce slet litt med å forklare hvorfor han var en av de tredve mennene som overlevde.

Titanic ble bygget i Belfast i Irland, men linken til Liverpool er sterk og på ingen måte diskutabel. Det var rederiet White Star Line med hovedsete i byen som i sin tid bestilte og finansierte skipet. Eieren var Bruce Ismay og han var en av 705 overlevende etter forliset, 705 overlevende hvor 675 av dem var kvinner og barn. Tipper Bruce slet litt med å forklare hvorfor han var en av de tredve mennene som overlevede. En annen Liverpoollink til selve forliset er at det var det Liverpoolregistrerte skipet Carpathia som plukket opp de overlevende etter forliset


Liverpool var en viktig handelsby, det er det ingen tvil om. Under deler av 1800 tallet sto byen for nesten halvparten av verdenshandelen. Det var, mildt sagt, en viktig havneby. Og den viktige havnebyen kan du fortsatt ane når du tar turen til verdens beste by. Albert Dock er kanskje det beste beviset på velstanden som engang rådde i byen. Det er en arkitektonisk perle som det er helt utrolig å tenke på at det var mulig å bygge opp i en tid uten annet enn arbeidsfolks muskelkraft.

Så var det historien om at Hitler hadde familie i byen og at han en periode på 20 tallet bodde der. Den historien har vandret siden 2. verdenskrig men sannheten er at ingen egentlig har sett barten av Hitler`n i Liverpool. Noen har også spekulert i at Hitler allerede på 20 tallet hadde gjort observasjoner for å forberede 2. verdenskrig. Det hadde antageligvis vært lurt, for Liverpool var en av de viktigste årsakene til at de allierte fikk nok forsyninger som mat, drivstoff og råmaterialer under 2. verdenskrig. Byen var også første ankomststed for de amerikanske troppene.

«Why I Hate my Uncle»

Men hvordan oppsto historien om Hitler og Liverpool? Det er sant at Hitler hadde familie i Liverpool. Halvbroren til Hitler bodde en periode i byen men det er aldri dokumentert at den mer berømte mannen med etternavnet Hitler noensinne besøkte byen. Sønnen til Hitlers halvbror William Patrick Hitler (byttet senere etternavn til Stuart-Houston, hvorfor det liksom?) var faktisk en periode i Tyskland for å bli bedre kjent med sin familie, men reiste i 1938 tilbake til England og skrev nedsettende artikler om Nazityskland, en av dem med den ganske fengende tittelen «Why I Hate my Uncle»


Det antas at Liverpool sto for nesten 90% av krigsmateriellet som ble skipet inn til Storbritannia. Det kostet byens befolkning dyrt. Rundt 4 000 scousere måtte bøte med livet da tyske fly i flere desperate forsøk prøvde å stoppe den viktige rollen byen hadde fått som forsyningslinje videre ut til det allierte Europa. Det er forståelig at det kunne vært en belastning å bære etternavnet i Hitler i Liverpool. Men «Willy» som han ble kalt i dagligtale emigrerte til USA allerede i 1939 og kjempet på de alliertes side fra 1944. Familiefeide, der altså

….. og alt startet selvfølgelig i Liverpool!

Det er så absolutt Queen og Freddies år i år. Filmen Bohemian Rhapsody feier over verdens kinolerreter, med stor suksess, og P4 har knapt plass til annen musikk på spillelista. Denne uken (24. november) er det 27år siden gutten som ble kjent som Freddie Mercury døde. Men hva er så koblingen til Liverpool?


Han har i motsetning til Hitler så absolutt besøkt byen, og har også bodd der. Vi kan til og med dra det så langt å si at den første spiren til det som skulle bli Queen startet akkurat der.


I 1969 flyttet Freddie til byen for å bli med i bandet Ibex, senere kalt Wreckage. Dette ble ikke særlig vellykket og oppholdet i Liverpool ble bare på noen få måneder. Freddie som bodde i legendariske Penny Lane spilte utallige konserter i og rundt Liverpool og under en av konsertene skjedde det som gjør at vi Liverpoolsupportere tar æren for at Queen ble født!


9. september spilte Ibex på The Liverpool Sink Club. Mot slutten av konserten dukket det plutselig opp to gjestemusikere, en trommeslager ved navn Roger Taylor og en gitarist, jepp du gjettet det, ved navn Brian May. Dette var første gangen disse gutta delte samme scene og man kan derfor påstå, med noenlunde sannhetsgestalt, at dette var den gryende starten på Queen


Freddie forlot Liverpool bare noen måneder etter konserten på Sink Club og endte opp i London, i et nytt band, Smile. Som du kanskje allerede har regnet ut så besto Smile av de tre herrene Mercury, May og Taylor. Etter hvert ble også John Deacon en del av bandet og i 1973 ga de ut sitt første album, under navnet Queen. ….. og alt startet selvfølgelig i Liverpool!


-jar

185 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page